Category Archives: Educació – FP

Tot al voltant de l’educació, la formació professional específica etc

L’IES l’Estació segon premi en la modalitat de robot lliure del concurs de robòtica de la UPV d’Alcoi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alumnes guardonats amb el segon premi

 

Tres, dos, un! I el robot velocista ix amb una acceleració de vertigen cap a la primera revolta; després, la segona; i finalment… Oh, llàstima! Se n’ix de trajectòria. Ja ho deia fa uns anys de manera molt assenyada una coneguda marca de neumàtics: “La potència sense control, no serveix de res”.

29 de gener de 2016 es va celebrar la quarta edició del concurs de robòtica organitzat pel grup de robòtica i mecatrònica de l’escola politècnica superior d’Alcoi. Un certamen per a centres educatius de secundària i formació professional amb un nivell de participació i d’excel·lència tècnica, que creix any rere any. Enguany, a banda de la clàssica prova de velocitat dels robots seguidors de línia, s’ha introduït com a novetat una prova de sumo molt entretinguda, on els robots de tipus lego es van batre en duel sobre el dojo a tres combats. Un encert que ha fet vibrar la gent i que de segur es consolidarà en futures edicions, vist l’èxit obtingut.

Vora setanta han sigut els robots participants d’aquesta edició. De tot arreu, Sant Vicent del Raspeig, Oliva, Pego, Algemesí, Villena, Benissa, Alcoi… Cada any es veuen innovacions i millores contínues dels participants, com a conseqüència, es baten rècords del propi concurs que es creien infranquejables.

De forma palesa, en aquestes competicions el control és determinant, és molt important l’elecció dels millors neumàtics per a cada superfície, la relació de motors usada segons els tipus de circuit, el pes i la ubicació del centre de masses (sempre el més a prop possible de l’eix que formen els motors i el més pròxim al sòl), l’ajustament de l’algorisme de control (usualment un de tipus proporcional-derivatiu PD àmpliament usat a la indústria), la calibració adequada dels sensors detectors de línia segons les condicions lumíniques del moment, i, sobretot, temperar els nervis de les tremoloses mans dels alumnes que premen el botó d’engegada en cada cursa.DSC_0042

Un fum de detalls, que fan que pugues guanyar des d’unes dècimes fins uns segons per volta. Tot suma de forma capital. Una excessiva ambició per córrer et pot portar fora de pista, i per tant perdre tota opció de bona classificació.

La robòtica és una activitat tecnicocientífica multidisciplinar on són necessaris coneixements en àmbits tan diversos com l’electrònica, motors, física, matemàtiques, programació… El fet de posar en valor aquestos coneixements, en un producte tangible com un robot, fa que l’experiència de la seua construcció i posada a punt per a un concurs siga una activitat pedagògica fascinant i alhora lúdica per als joves que són els que més gaudeixen en el procés.

Amb eixos esquemes mentals, el grup de robòtica de l’IES l’Estació ha assolit la segona plaça en la modalitat de robots de lliure construcció d’aquesta edició. Ja són tres anys de participació consecutiva amb resultats destacables. Un segon lloc fa dos anys en lliure, un 1er i 2on lloc en lego l’any passat i la segona posició d’enguany.

Estem contents i satisfets per veure recompensats els nostres gustosos esforços, però tanmateix no podem romandre quiets. Sempre hi ha coses a millorar. Sempre. Aquesta consciència ens fa mirar cap endavant, sabedors de cap on apuntar en futurs dissenys per millorar i no repetir els errors passats en el llarg camí recorregut fins ara.

Adjunts:

Vídeo del robot guardonat  en funcionament https://www.youtube.com/watch?v=xbGWC3IgfBs

IES l’Estació guanya el 3er premi del concurs desafiament robot 2011 en la categoria lliure

Vídeos desafiament robot 2011
http://youtu.be/MicTTmEElXE

http://www.youtube.com/watch?v=1hUkSNEkQDA

El passat divendres 15 d’abril es va celebrar a València la tercera edició del concurs “Desafio Robot”. Un concurs que a mesura que s’han anat succeint les edicions ha anat en augment  la seua participació i enguany ja erem al voltant de 170 equips participants en un event organitzat per a  estudiants de centres escolars de la Comunitat Valenciana de Secundaria, Batxillerat i Cicles Formatius de Formació Professional (tant públics, privats com concertats).


Del que es tracta al concurs és implicar durant un curs escolar a professors i alumnes en la construcció i programació d’un o més robots. L’objectiu és que aquest robot participe al concurs desafiament robot al Museu de les ciències Príncep Felip de València, on es mesurarà amb altres mitjançant la realització d’una sèrie de proves. Els guanyadors solen ser els robots més ràpids i millor programats.


El concurs s’estructura en tres categories; lego, lliure i especial. Els robots de la categoria lego són robots construïts amb peces d’aquesta empresa joguetera i cada centre pot optar a dotacions de conselleria d’aquest material per al concurs. La categoria lliure, que és en la que nosaltres hem participat per primera vegada, els robots són de lliure creació i cada equip es construeix el seu propi sense excedir unes mides. En aquesta categoria és on vam participar nosaltres amb 2 equips de dos alumnes cadascun. La categoria especial està reservada per a robots programats per fer una coreografia de ball i sol ser molt vistosa i animada. També estàvem inscrits en aquesta secció amb un tercer equip, que és el màxim permès per centre,  però malauradament no vam participar perquè el robot no el vam poder afinar per a que arribara en condicions al concurs.


En la categoria lliure vam quedar tercers i quints de vora 40 instituts participants a només 6 desenes de segon del segon classificat. El premi que vam obtenir va ser un xec-regal en productes OMRON (empresa d’electrònica i automàtica industrial) per valor de 500 € , diploma acreditatiu per al centre a més de 2 iPod Shuffle 2GB i diploma acreditatiu per integrant de l’equip.

 

Per a la construcció dels robots hem estat quasi tot l’any des de gener fins al dia del concurs treballant 3 o 4 hores a la setmana en horari extraescolar per tal d’enllestir els robots que anaven a participar-hi.

La nostra prioritat sempre ha estat construir des del principi un robot que fora totalment obert i lliure des del maquinari fins al programari. Entenent lliure com la possibilitat de poder ser usat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurement sense que cap companyia de maquinari o programari puga posar entrebancs o ofuscar el funcionament intern de qualsevol peça o codi emprat. Per a nosaltres aquestos principis de llibertat són fonamentals per fomentar la creativitat, eficiència, col·laboració, competitivitat i solidaritat que un esdeveniment científic-tècnic-educatiu d’aquest calibre cal que duga com a segell distintiu per a que cada edició nova siga millor i més competida que l’anterior.


Per això sempre hem experimentat amb la plataforma electrònica arduino (http://www.arduino.cc) que és oberta i serveix per a la creació de prototips basats en programari i maquinari flexibles i fàcils d’emprar. De

fet, es va crear per a artistes, dissenyadors, afeccionats i qualsevol interessat en crear entorns o objectes electrònics interactius. Sobre la plataforma arduino nosaltres hem afegit motors, sensors d’ultrasons, infrarojos , una pantalla, bateries, botons i hem construït així uns robots capaços d’afrontar les dos proves plantejades a l’edició 2011 de desafiament robot . El problema amb aquestos robots va ser que no vam tindre suficient temps per  afinar-los i fer-los realment competitius i al final es vam decidir a utilitzar una base de l’empresa pololu (amb mateix microcontrolador que arduino)  perquè ja la teníem molt experimentada, era molt competitiva  i fàcil d’estendre amb ultrasons i infrarojos i tot el programari necessari per dur a terme les proves de desafiament robot 2011.

Esperem per a la pròxima edició poder tindre un robot basat principalment en arduino que siga tant o més competitiu com els que vam presentar enguany al concurs. Seria per  a nosaltres una satisfacció i orgull molt gran, i una gran aportació per a la resta de companys que podrien utilitzar-ho com a base de partida per a pròximes edicions.


Les dos proves a superar d’enguany van ser la clàssica de seguiment de línia, que consisteix en que el robot ha de ser capaç de recórrer un circuit pintat de negre sobre un tauler de fusta en el menys temps possible i sense eixir-se’n de la línia negra que delimita el circuit. La segona prova, molt més complicada, consistia en un circuit (mesures 2m x 3m) tancat on hi havien 3 pots de coca-cola blancs i 3 negres repartits de forma arbitraria i on el robot havia de ser capaç de detectar solament els negres i treure-los fora del circuit en menys de 3 minuts.

 

Hem preparat un vídeo resum on es pot apreciar molt bé el que van ser les proves i l’ambient general que es respirava al  concurs i que teniu disponible a http://www.youtube.com/watch?v=1hUkSNEkQDA

També tenim una  plana web on tenim penjat material i textos dels robots amb els que hem estat experimentant a https://sites.google.com/a/iestacio.com/robotica/grup-robotica  (http://it.iestacio.com) 


NOTA: Al final de l’article teniu adjunt 3 pdf’s amb les classificacions de cadascuna de les categories


Filter / firewalling ultrasurf traffic perfectly with Iptables or mikrotik

Ultrasurf is an application that allows users browse anonymously throws transparent proxys. All the traffic is routed encrypted throws SSL(Secure socket layer) by port 443. This well- known protocol is used by thousands of web pages that let you browse secure for e-shopping , bank consulting and things that requires more private communications. Obviously firewalls usually doesn’t block this kind of traffic because this will be a nightmare for the vast majority of users.  In my case this software is used by my students to overpass  the web page restrictions applied by the high School firewall. For example is forbidden use social networks like facebook or tuenti, but with this application (ultrasurf) it can be easy pass over  this restrictions when is installed in pupils computers.

 I have been researching in internet and finally I have found a good way to restrict only the traffic generated by ultrasurf and allow the rest of SSL traffic pass the firewall.

First of all I’ve downloaded wireshark protocol analyzer in a computer with ultrasurf installed.  When I have begun to capture network traffic I’ve realized that ultrasurf has started to generate a lot of  traffic in port 443 (ssl protocol). Looking at the ‘Client Hello’ frame that is used as a hand shake by SSL protocol I’ve realized that all packets sent by wireshark follows the same pattern in all "Client hello" frames the following hex sequence is repeated "16 03 01 00 41 01 00 00 3D 03 01 … ". This traffic is encrypted and I don’t know what hell means but I’ve been comparing traffic with other web pages with SSL enabled and I discovered that ins his "Client Hello" frames they are sending other information. 

 

 With this usefull information in my hands It’s only a matter of fact start to try with firewall rules applied at layer 7 level. 

For example with this iptables rule that filters and capture all traffic that is sent by SSL and with the hex sequence 16030100410100003d0301 inside in is enough to drop only ultrasurf generated network traffic  

iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp –dport 443 -m string –to 256 –hex-string   ‘|16030100410100003d0301|’ –algo bm -j DROP

If ultrasurf is using another port you can try with this

 iptables -I FORWARD -m tcp -p tcp –tcp-flags SYN,ACK,FIN,RST,PSH ACK,PSH -m string –to 256 –hex-string   ‘|16030100410100003d0301|’ –algo bm -j DROP

 And if your firewall is a router OS based one try this:

/ip firewall layer7-protocol
add name=ultrasurf regexp="^\16\03\01\00\41\01\00\00\3D\03\01"
/ip firewall mangle
add chain=prerouting action=add-dst-to-address-list protocol=tcp address-list=ultrasurf \
  address-list-timeout=0s  layer7-protocol=ultrasurf in-interface=lan dst-port=443

Obviously this is not the definitive rule, in newer versions of ultrasurf maybe if this firewall rules become popular this will be changed.

Useful source: http://awarmanf.wordpress.com/

 

Proves amb el exelearning: Un editor de recursos didàctics amb XHTML

 Enllaç a un exemple d’unitat didàctica en anglès per a 2on de ESO dissenyada amb el programari ExeLearning.

Aquesta unitat didàctica la vam desenvolupar el curs 2007-2008 en un grup de treball els companys; Mª José Alcaina, Ana Caparrós i jo. Com a programari base per al desenvolupament de la unitat vam utilitzar ExeLearning un programa basat en programari lliure que permet als professors dissenyar recursos didàctics XHTML (Extended Hipertext Markup Language) d’una manera senzilla i visual sense tindre cap coneixement de tecnologies web. Això suposa que tot el contingut de la unitat, quan la publiquem a un servidor web, és accessible als estudiants simplement a partir d’un navegador web.  L’exercici  que vam realitzar, i que no està del tot rematat, és un bon exemple de com combinar vídeos flash, mp3, activitats Jclic , exercicis multi-opció, exercicis de veritat-fals, d’emplenat de buits etc. en una única unitat i que és molt fàcil de seguir per a l’alumne.

Consells per a una tancada d’oposicions

Fa uns mesos vaig recopilar una sèrie d’idees, molt subjectives, dels aspectes que crec que com a mínim cal que tinga en compte un opositor aspirant a professor durant la fase que comunament s’anomena "tancada". Possiblement açò no servisca per res, però per si algú li fa del cas ho deixe en este blog.

1.Si pots intenta no llegir del guió ni de qualsevol altre lloc. Tot memoritzat. El fet de no portar guió te se valorarà positivament en molts tribunals ja que és simptomàtic de que ho has treballat molt.
2. Cal cenyir-se exclusivament al que diu la convocatòria del BOE. Si diu 15 unitats didàctiques com a mínim no en fages menys. Si diu que el guió que pots utilitzar en la tancada no deu excedir un full, per favor, no en dugues dos etc. Estos aspectes poden penalitzar significativament la teua nota ja que poden ser causa d’impugnacions futures del tribunal i per tant estos intentaran complir estrictament el que marca la convocatòria. No obstant introduir algun aspecte innovador o que trenque la monotonia, és sempre molt d’agrair per part del tribunal.
3. Cal contestar de manera encertada les preguntes del tribunal. Hi ha que saber que moltes vegades els membres del tribunal pregunten de manera velada, esperant una contestació en un sentit molt concret. Hi ha que saber interpretar i rectificar, mai entrar en el debat o intentar defensar coses indefensables.
4. Utilitza la pissarra habitualment però molt dosificada sense passar períodes molt perllongats tan sols escrivint sense dir res mentrestant.És convenient que la pissarra s’utilitze per remarcar en cada moment al tribunal de quin punt estem parlant
5. Hi ha que parlar sobre la legislació al punt que li pertoque i després de manera referencial en aquells punts en el que es puga citar. (En FP hi ha que incidir en les capacitats terminals que han d’assolir els alumnes en els diferents cicles ja que estan detallades per llei)
6. En el punt d’atenció a la diversitat o alumnes amb necessitats educatives especials cal contar tots els casos possibles que poden ocórrer: sords, cecs, muds, superdotats, minusvàlids etc. Per a tots els casos hi ha que tindre pensat activitats adaptades ja que moltes vegades els tribunals pregunten sobre estes qüestions.
7. Els continguts i temporalització de la programació didàctica deuen estar molt clars i deuen ajustar-se a la realitat. ÉS RECOMANABLE APUNTAR-LOS EN LA PISSARRA. (El temes i les hores associades a cadascun d’ells)
8. Cal estudiar a casa als membres del tribunal abans de presentar-se a la prova. En quins centres donen classe , quines assignatures, quins cursos han donat al cefire, si tenen weblog així com quines són les seues debilitats i punts forts. (GOOGLE fa milacres en este sentit). Esta coneixença ens pot capacitar per soltar les perletes adequades que els agradarà escoltar.
9. En la defensa de la unitat hi ha que parlar de manera genèrica però sense donar cap classe magistral que puga avorrir al tribunal. Tanmateix a banda d’esta exposició general cal que de manera puntual entres en detall en algun aspecte de la unitat per a que es demostre el teu domini de la mateixa. L’activitat sobre la que decidisques aprofundir intenta que siga atractiva i innovadora per als alumnes i tribunal.
10. L’opositor cal que demostre que el seu mètode d’ensenyament és completament aplicat tal com requereix la FP. Per tant ha de dominar perfectament tot tipus d’activitats i cal que siga capaç d’adaptar estes activitats a qualsevol circumstancia.
11. Cal tindre detalls amb el tribunal que faciliten la seua feina. Per exemple facilitant a cadascun dels membres del tribunal una còpia de la programació per a que puguen seguir-la durant tota la defensa. Si la teua programació no és bona possiblement esta mesura siga contraproduent.
12. Cal que únicament defenses i parles del que està a la teua programació i no altra cosa, no inventes. Per això cal que la programació siga bona i es veja que ha sigut elaborada pel propi opositor. L’opositor se la de creure.
13. Cal demostrar sinceritat, motivació, il·lusió i passió amb el tema exposat.
14. En el punt de la metodologia i l’avaluació cal explicar coses sensates. Si tens experiència docent paga la pena que expliques el que tu fas a classe.En el cas de la FP el comportament no deuria tindre cap percentatge en l’avaluació; simplement és correcte o incorrecte ( hi han graus). Si el comportament és inacceptable eixe alumne no deuria aprovar . L’assistència a classe és obligatòria (deu ser superior al 80%), és perd el dret a l’avaluació continua si les faltes superen el 20% i per tant tan sols es té dret a l’examen final. Comentar que els alumnes sempre deuen tindre clar quins són els criteris d’avaluació del professor i que este deu ser capaç de justificar detalladament en qualsevol procés de revisió d’examen el per què d’una nota.
15. És recomanable nomenar els coneixements transversals que també intentaries transmetre a les teues classes. Cal que remarques la vessant humana del professor i la importància de transmetre valors importants: puntualitat, disciplina, respecte als companys i professor, capacitat de treball en equip, apreci de l’esforç, respecte al medi ambient etc. En el cas de la FP informàtica cal parlar del deure de fomentar l’ús del programari lliure, el respecte als estàndards oberts etc.
16. No has de romandre estàtic o mirant enlloc, cal dirigir la mirada als membres del tribunal però sense focalitzar sempre el mateix punt.Cal demostrar domini de la llengua i no utilitzar reiteradament les mateixes expressions o tics.
17. Cal adherir-se escrupolosament al temps estipulat. 30 minuts per a la defensa de la programació i 30 minuts de la unitat. Cal controlar molt bé els temps (no hi ha que accelerar-se) i és molt recomanable que l’opositor li sobren sempre 6 o 7 minuts per poder convidar al tribunal a que li pregunten qualsevol cosa. És important que l’opositor convide a les preguntes, ja que si no diu res el tribunal no té l’obligació de preguntar. Si el tribunal no fa cap pregunta poden passar moltes coses:
-Està molt bé i no saben que preguntar (Poques ocasions, si és el teu cas es degut a que has fet una defensa molt ben preparada sense punts flacs i molt segur de tu mateix)
-No té cap interès perdre temps per que la defensa no ha estat molt bé i volen acabar prompte (moltes ocasions)
A estes anotacions subjectives poden presentar-se múltiples excepcions com per exemple s’apropa l’hora d’esmorzar o dinar i el tribunal no vol perdre temps etc.
18. És interessant intentar justificar en la tancada el per què del tres temes sortejats has escollit el que has escollit. El tribunal sempre especula i si tenim una justificació raonable de l’elecció això pot ajudar en la teua valoració final.

La UOC llibera tots els materials del seu màster de programari lliure

M’entere a partir de barrapunto que en l’adreça http://ocw.uoc.edu/informatica-tecnologia-i-multimedia podem accedir al llistat complet de materials dels cursets que abaix adjunte.Enhorabona a la UOC per tan magnífica iniciativa

 M2001 – Introducció al programari lliure, Febrer 2008
  M2002 – Sistema operatiu GNU/Linux bàsic, Febrer 2008
  M2003 – Administració avançada del sistema operatiu GNU/Linux, Setembre 2007
  M2004 – Implantació de sistemes de programari lliure, Febrer 2006
  M2005 – Xarxes de computadors, Maig 2005
  M2006 – Ampliació de xarxes de computadors, Febrer 2008
  M2007 – Aspectes avançats de seguretat en xarxes, Novembre 2006
  M2008 – Desenvolupament d’aplicacions web, Febrer 2006
  M2009 – Bases de dades, Febrer 2007
  M2010 – Introducció al desenvolupament de programari, Febrer 2006
  M2011 – Conceptes avançats en desenvolupament de programari lliure, Febrer 2006
  M2012 – Enginyeria del programari en entorns del programari lliure, Febrer 2006
  M2013 – Utilitats i eines, Febrer 2006
  M2014 – Aspectes legals i d’explotació, Febrer 2007