L’IES l’Estació segon premi en la modalitat de robot lliure del concurs de robòtica de la UPV d’Alcoi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alumnes guardonats amb el segon premi

 

Tres, dos, un! I el robot velocista ix amb una acceleració de vertigen cap a la primera revolta; després, la segona; i finalment… Oh, llàstima! Se n’ix de trajectòria. Ja ho deia fa uns anys de manera molt assenyada una coneguda marca de neumàtics: “La potència sense control, no serveix de res”.

29 de gener de 2016 es va celebrar la quarta edició del concurs de robòtica organitzat pel grup de robòtica i mecatrònica de l’escola politècnica superior d’Alcoi. Un certamen per a centres educatius de secundària i formació professional amb un nivell de participació i d’excel·lència tècnica, que creix any rere any. Enguany, a banda de la clàssica prova de velocitat dels robots seguidors de línia, s’ha introduït com a novetat una prova de sumo molt entretinguda, on els robots de tipus lego es van batre en duel sobre el dojo a tres combats. Un encert que ha fet vibrar la gent i que de segur es consolidarà en futures edicions, vist l’èxit obtingut.

Vora setanta han sigut els robots participants d’aquesta edició. De tot arreu, Sant Vicent del Raspeig, Oliva, Pego, Algemesí, Villena, Benissa, Alcoi… Cada any es veuen innovacions i millores contínues dels participants, com a conseqüència, es baten rècords del propi concurs que es creien infranquejables.

De forma palesa, en aquestes competicions el control és determinant, és molt important l’elecció dels millors neumàtics per a cada superfície, la relació de motors usada segons els tipus de circuit, el pes i la ubicació del centre de masses (sempre el més a prop possible de l’eix que formen els motors i el més pròxim al sòl), l’ajustament de l’algorisme de control (usualment un de tipus proporcional-derivatiu PD àmpliament usat a la indústria), la calibració adequada dels sensors detectors de línia segons les condicions lumíniques del moment, i, sobretot, temperar els nervis de les tremoloses mans dels alumnes que premen el botó d’engegada en cada cursa.DSC_0042

Un fum de detalls, que fan que pugues guanyar des d’unes dècimes fins uns segons per volta. Tot suma de forma capital. Una excessiva ambició per córrer et pot portar fora de pista, i per tant perdre tota opció de bona classificació.

La robòtica és una activitat tecnicocientífica multidisciplinar on són necessaris coneixements en àmbits tan diversos com l’electrònica, motors, física, matemàtiques, programació… El fet de posar en valor aquestos coneixements, en un producte tangible com un robot, fa que l’experiència de la seua construcció i posada a punt per a un concurs siga una activitat pedagògica fascinant i alhora lúdica per als joves que són els que més gaudeixen en el procés.

Amb eixos esquemes mentals, el grup de robòtica de l’IES l’Estació ha assolit la segona plaça en la modalitat de robots de lliure construcció d’aquesta edició. Ja són tres anys de participació consecutiva amb resultats destacables. Un segon lloc fa dos anys en lliure, un 1er i 2on lloc en lego l’any passat i la segona posició d’enguany.

Estem contents i satisfets per veure recompensats els nostres gustosos esforços, però tanmateix no podem romandre quiets. Sempre hi ha coses a millorar. Sempre. Aquesta consciència ens fa mirar cap endavant, sabedors de cap on apuntar en futurs dissenys per millorar i no repetir els errors passats en el llarg camí recorregut fins ara.

Adjunts:

Vídeo del robot guardonat  en funcionament https://www.youtube.com/watch?v=xbGWC3IgfBs