Consells per a una tancada d’oposicions

Fa uns mesos vaig recopilar una sèrie d’idees, molt subjectives, dels aspectes que crec que com a mínim cal que tinga en compte un opositor aspirant a professor durant la fase que comunament s’anomena "tancada". Possiblement açò no servisca per res, però per si algú li fa del cas ho deixe en este blog.

1.Si pots intenta no llegir del guió ni de qualsevol altre lloc. Tot memoritzat. El fet de no portar guió te se valorarà positivament en molts tribunals ja que és simptomàtic de que ho has treballat molt.
2. Cal cenyir-se exclusivament al que diu la convocatòria del BOE. Si diu 15 unitats didàctiques com a mínim no en fages menys. Si diu que el guió que pots utilitzar en la tancada no deu excedir un full, per favor, no en dugues dos etc. Estos aspectes poden penalitzar significativament la teua nota ja que poden ser causa d’impugnacions futures del tribunal i per tant estos intentaran complir estrictament el que marca la convocatòria. No obstant introduir algun aspecte innovador o que trenque la monotonia, és sempre molt d’agrair per part del tribunal.
3. Cal contestar de manera encertada les preguntes del tribunal. Hi ha que saber que moltes vegades els membres del tribunal pregunten de manera velada, esperant una contestació en un sentit molt concret. Hi ha que saber interpretar i rectificar, mai entrar en el debat o intentar defensar coses indefensables.
4. Utilitza la pissarra habitualment però molt dosificada sense passar períodes molt perllongats tan sols escrivint sense dir res mentrestant.És convenient que la pissarra s’utilitze per remarcar en cada moment al tribunal de quin punt estem parlant
5. Hi ha que parlar sobre la legislació al punt que li pertoque i després de manera referencial en aquells punts en el que es puga citar. (En FP hi ha que incidir en les capacitats terminals que han d’assolir els alumnes en els diferents cicles ja que estan detallades per llei)
6. En el punt d’atenció a la diversitat o alumnes amb necessitats educatives especials cal contar tots els casos possibles que poden ocórrer: sords, cecs, muds, superdotats, minusvàlids etc. Per a tots els casos hi ha que tindre pensat activitats adaptades ja que moltes vegades els tribunals pregunten sobre estes qüestions.
7. Els continguts i temporalització de la programació didàctica deuen estar molt clars i deuen ajustar-se a la realitat. ÉS RECOMANABLE APUNTAR-LOS EN LA PISSARRA. (El temes i les hores associades a cadascun d’ells)
8. Cal estudiar a casa als membres del tribunal abans de presentar-se a la prova. En quins centres donen classe , quines assignatures, quins cursos han donat al cefire, si tenen weblog així com quines són les seues debilitats i punts forts. (GOOGLE fa milacres en este sentit). Esta coneixença ens pot capacitar per soltar les perletes adequades que els agradarà escoltar.
9. En la defensa de la unitat hi ha que parlar de manera genèrica però sense donar cap classe magistral que puga avorrir al tribunal. Tanmateix a banda d’esta exposició general cal que de manera puntual entres en detall en algun aspecte de la unitat per a que es demostre el teu domini de la mateixa. L’activitat sobre la que decidisques aprofundir intenta que siga atractiva i innovadora per als alumnes i tribunal.
10. L’opositor cal que demostre que el seu mètode d’ensenyament és completament aplicat tal com requereix la FP. Per tant ha de dominar perfectament tot tipus d’activitats i cal que siga capaç d’adaptar estes activitats a qualsevol circumstancia.
11. Cal tindre detalls amb el tribunal que faciliten la seua feina. Per exemple facilitant a cadascun dels membres del tribunal una còpia de la programació per a que puguen seguir-la durant tota la defensa. Si la teua programació no és bona possiblement esta mesura siga contraproduent.
12. Cal que únicament defenses i parles del que està a la teua programació i no altra cosa, no inventes. Per això cal que la programació siga bona i es veja que ha sigut elaborada pel propi opositor. L’opositor se la de creure.
13. Cal demostrar sinceritat, motivació, il·lusió i passió amb el tema exposat.
14. En el punt de la metodologia i l’avaluació cal explicar coses sensates. Si tens experiència docent paga la pena que expliques el que tu fas a classe.En el cas de la FP el comportament no deuria tindre cap percentatge en l’avaluació; simplement és correcte o incorrecte ( hi han graus). Si el comportament és inacceptable eixe alumne no deuria aprovar . L’assistència a classe és obligatòria (deu ser superior al 80%), és perd el dret a l’avaluació continua si les faltes superen el 20% i per tant tan sols es té dret a l’examen final. Comentar que els alumnes sempre deuen tindre clar quins són els criteris d’avaluació del professor i que este deu ser capaç de justificar detalladament en qualsevol procés de revisió d’examen el per què d’una nota.
15. És recomanable nomenar els coneixements transversals que també intentaries transmetre a les teues classes. Cal que remarques la vessant humana del professor i la importància de transmetre valors importants: puntualitat, disciplina, respecte als companys i professor, capacitat de treball en equip, apreci de l’esforç, respecte al medi ambient etc. En el cas de la FP informàtica cal parlar del deure de fomentar l’ús del programari lliure, el respecte als estàndards oberts etc.
16. No has de romandre estàtic o mirant enlloc, cal dirigir la mirada als membres del tribunal però sense focalitzar sempre el mateix punt.Cal demostrar domini de la llengua i no utilitzar reiteradament les mateixes expressions o tics.
17. Cal adherir-se escrupolosament al temps estipulat. 30 minuts per a la defensa de la programació i 30 minuts de la unitat. Cal controlar molt bé els temps (no hi ha que accelerar-se) i és molt recomanable que l’opositor li sobren sempre 6 o 7 minuts per poder convidar al tribunal a que li pregunten qualsevol cosa. És important que l’opositor convide a les preguntes, ja que si no diu res el tribunal no té l’obligació de preguntar. Si el tribunal no fa cap pregunta poden passar moltes coses:
-Està molt bé i no saben que preguntar (Poques ocasions, si és el teu cas es degut a que has fet una defensa molt ben preparada sense punts flacs i molt segur de tu mateix)
-No té cap interès perdre temps per que la defensa no ha estat molt bé i volen acabar prompte (moltes ocasions)
A estes anotacions subjectives poden presentar-se múltiples excepcions com per exemple s’apropa l’hora d’esmorzar o dinar i el tribunal no vol perdre temps etc.
18. És interessant intentar justificar en la tancada el per què del tres temes sortejats has escollit el que has escollit. El tribunal sempre especula i si tenim una justificació raonable de l’elecció això pot ajudar en la teua valoració final.

8 thoughts on “Consells per a una tancada d’oposicions”

 1. Farmville farms even include free gift that is especially designed for the neighbors on their farm visit. ddbaeedfdaec

 2. Pingback: organic matcha
 3. Pingback: matcha for cooking
 4. Pingback: buy backlinks
 5. What i do not understood is actually how you’re now not really
  much more well-favored than you might be now. You’re very intelligent.
  You realize therefore considerably when it comes to this matter, made
  me in my view consider it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women are not involved except it is one thing to accomplish with Girl gaga!
  Your own stuffs great. Always deal with it up!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *